Ekonomi

Mobilya sektörü konteynerine sığmıyor

İSTANBUL (İGFA) – Ülke ekonomisine katma değer ve istihdam sağlayan şube, ihracat potansiyeli yüksek bir fasıl olarak dikkat çekiyor. Ankara Mobilya Sanayicileri İhracatçıları Birliği Lideri (MOBİANDER) Yavuz Güler “Türk mobilya sektörü; son 20 yılda önemli ilerlemeler kaydetti. Sektörümüz hem iç piyasaya hem de dış piyasaya hitap etmektedir. 2002’de 256 milyon dolar olan ihracatımız 2022’de 20 yılda 20 kat arttı. 2022 yılı ihracat rakamımız 4,7 milyar dolar. Ankara’da mobilya ihracatının yaklaşık onda biri Ankara tarafından gerçekleştiriliyor.” söz konusu.

“MOBİLYA SEKTÖRÜNDE 2023 İHRACAT HEDEFİ 6 MİLYAR DOLAR”

Mobilya Bölümünün 2023 yılında ihracat hedefinin 6 milyar doları geçmesini beklediklerini söyleyen MOBİANDER Lideri Yavuz Güler, 2022 yılını 4.7 milyar dolar olarak kapatan mobilya segmentinin yaklaşık yüzde 40 büyümeyi hedeflediğini söyledi. Güler: “Dünya mobilya ihracat pastasının 200 milyar dolar olduğunu düşünürsek hedefimizin gerçekçi olduğunu düşünüyorum. Bugünkü rakamlarla dünya mobilya ihracatında 10. sıradayız. İthalat kısmında ise yıllık yaklaşık 500 milyon dolar ithalatımız var. Dünya sıralamasında 43. sıradayız.” söz konusu.

“MİNİMUM KRİZDE İLK HARCAMA MOBİLYA”

MOBİANDER Lideri Yavuz Güler: “Sektörümüz üretim kapasitesinin yüzde 40 ila 80’ini kullanabiliyor. Mobilya sektörü dünya çapında en hassas sektör. En ufak bir kriz ortamında vazgeçilmesi gereken ilk harcama mobilyadır. Bu nedenle sektörde işgücü kullanımında ciddi dalgalanmalar yaşanıyor.” söz konusu. Teknolojik gelişmeler mobilya sektöründe hem üretimde hem de tasarımda önemli yenilikler ve kolaylıklar sağlamaktadır. Türk mobilya sektörü de bu teknolojik gelişmelere ayak uydurmuştur. Yavuz Güler: “Mobilya üretimini ikiye ayırıyoruz; endüstriyel mobilyalar ve emek yoğun -el yapımı mobilyalar. Endüstriyel mobilyalarda daha çok boya gerektirmeyen hazır melamin malzemeler kullanılmaktadır. El işçiliği ile yapılan ve emek yoğun mobilyalarda ahşap malzemeler kullanılıyor.” Sözlerini kullandı.

“SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SORUNU EĞİTİMLİ NİTELİKLİ ELEMAN EKSİKLİĞİ”

Bugün sektörün en büyük kasvetinin hemen her segmentte olduğu gibi yetişmiş kalifiye eleman kasveti olduğuna değinen Mobilya Sanayicileri İhracatçıları Birliği (MOBİANDER) Başkanı Yavuz Güler, “Pazarın daraldığı günlerde bile işçi baskısını yaşıyoruz. Bu konuda meslek liseleri, çıraklık okulları ve üniversitelere büyük misyonlar düşmektedir. Diğer bir sakınca ise enflasyonla birlikte artan ücret ve hammadde fiyatlarının artmasıdır. İç piyasada Türk insanının enflasyona karşı harcama eğilimi faslı kısmen rahatlattı. Önümüzdeki günlerde iç piyasada daha iyi günler görmeyi temenni ediyoruz. İnşaat alanındaki olumlu gelişmeler mobilya bölümüne de yansıyacak.” söz konusu.

azdavayhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu