BDDK, sınırda karbon düzenlemesinin krediler üzerindeki olası etkilerine ilişkin analiz sonuçlarını yayınladı.
Avrupa Birliği (AB) sınır karbon düzenleme mekanizmasının Türk bankacılık sektörü kredi portföyü üzerindeki olası etkilerine ilişkin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan etki analizi çalışmasının sonuçları yayınlandı.
Çalışmaya ilişkin BDDK tarafından yapılan duyuruda, Avrupa Komitesi tarafından 2026 yılında hayata geçirilmesi planlanan sonda karbon düzenleme sistemi ile sınırda, görev süresi boyunca açığa çıkan sera gazı emisyonlarına dayalı olarak karbon vergisi uygulanacağı belirtildi. ithal eserlerin üretim süreçleri.
Duyuruda, uygulamanın yüksek emisyonla üretim yapan firmaların AB ihracatında ek maliyetlerle ve rekabet dezavantajıyla karşı karşıya kalabileceği anlamına geldiği belirtilirken, bu durumun firmaların finansal durumlarını etkileyebileceği vurgulandı.
Duyuruda, ek maliyetlerin ve rekabet dezavantajının şirketlerin yakından ilişkili olduğu finansal kuruluşların kredi riskinde artışa neden olma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekilerek, “Etki analizi çalışması temel olarak 2021 yılsonu verileri itibarıyla ana faaliyeti AB’de olan beş sektöre karbon vergisinin etkisi İhracatçı müşterilerin kredi geri ödeme kapasitelerine etkisi tahmin edilerek yapılmıştır.
Çalışma kapsamında, toplam kredi bakiyesi yaklaşık 190 milyar TL olan 1.243 müşterinin kredi geri ödeme kapasitelerinin, güncel bilgiler ve emisyon seviyeleri hakkında ulaşılabilen ek bilgiler ışığında değerlendirildiği belirtildi.
“Değerlendirme sonuçları, sınırda karbon düzenleme sisteminin uygulanmasının ilk aşamasında bankacılık bölümünün TGA oranındaki artışın, beş segment için krediler için 0,94 puan ve toplam için 0,09 puan ile sınırlı olacağını gösteriyor. Kredi portföyü. Karbon düzenleme sisteminin kapsamının hızla genişleyecek olması ve birçok ülkede uygulanan veya uygulanması planlanan benzer karbon fiyatlandırma mekanizmaları nedeniyle söz konusu etkilerin orta ve uzun vadede önemli ölçüde artabileceği değerlendirilmektedir, Türkiye dahil.
Çalışmanın detaylarına BDDK’nın resmi internet sitesinden ulaşılabilmektedir.